KONST I GRYT
Startsida

Utställning 23 augusti - 8 september: Två rum av Lenny Clarhäll

Fredag till söndag mellan 13.00 och 16.00 t o m 8 september visas två rum av Lenny Clarhäll i tiondeladan på Gryts gamla prästgård.

Varmt välkomna!

Han är mörkret

Teckningar och skulpturer hämtade ur den norske dramatikern Jon Fosses berättelse Det er Ales, utgiven år 2004. ”En bok om havet, kärleken och döden”.

Signe och Asle bor på norska Vestlandet , ödsligt vid en fjord med bara havet som utsikt. Asle står vid fönstret och ser ut i mörkret, med sitt svarta långa hår och i den svarta gensern som Signe har stickat. Trots mörker, kyla och regn, ger sig Asle ut på havet i sin lilla båt. Asle vänder aldrig tillbaka. Signe finner den tomma båten men förlorar aldrig tron på att han en dag skall finnas hos henne igen.

Ur denna mörka och sorgliga berättelse har jag hämtat motiv som jag har skildrat i svarta kolteckningar och några mindre träskulpturer, lika svarta.

Lenny Clarhäll

Poetiska bilder

Under senare tid har mitt intresse för nutida poesi vuxit och blivit en källa till ett bildskapande som har överraskat mig. Det är nu en självklar del i mitt arbete som konstnär. Bilderna är inga illustrationer i vanlig mening, utan ett resultat i abstrakt form av mina läsupplevelser.

I den här utställningen finns tre poeter som särskilt väckt mitt intresse: Catharina Gripenberg, Anna Hallberg och Katarina Frostenson.

Bildernas titlar är hämtade ur deras senare samlingar.

Lenny Clarhäll

Poesifestival

Sommarledigheten avslutades den 17 augusti med poesifestival. Det blev en heldag med konst, poesi och musik i tiondeladan vid Gryts gamla prästgård, församlingshemmet och Gryts kyrka. Medverkade gjorde skådespelarna Stina Ekblad och Paula Brandt samt poeterna Jonas Gren, Anna Hallberg, Gunnar Harding, Bengt af Klintberg och Jonas Modig. Även skådespelaren Inga Landgré framträdde spontant, och läste ur sin dagbok om ett besök hos poeten Gunnar Ekelöf, samt Jag skriver till dig ur Opus Incertum. För musiken stod cellisten Per Nyström. Initiativet till poesifestivalen kom från konstnären Lenny Clarhäll.

På förmiddagen öppnades grindarna till prästgården och ett hundratal personer samlades för mingel och förfriskningar. Klockan 11 invigdes konstnären Lenny Clarhälls poetiska utställning från bryggan vid ladan, som inspirerats av poesi och litteratur av Jon Fosse, Katarina Frostenson, Catharina Gripenberg och Anna Hallberg.

Även den fantastiska lunchen i församlingshemmet och sockenstugan, i form av en orientalisk buffé, tillredd av George från Lilla Huset i Gnesta, hade poetiska kvaliteter.

Hela eftermiddagen tillbringades i den lilla medeltida Gryts kyrka, med avbrott för kaffe i prästgårdens trädgård. Lenny Clarhäll, som själv har två större konstverk i denna kyrka, lotsade publiken genom programmet och presenterade poeter och diktverk. Per Nyström svepte in eftermiddagen med sin cello i toner av Bach. Det blev magiska ögonblick.

Stina Ekblad inledde med att läsa ur Catharina Gripenbergs Handbok att bära till en dräkt, Paula Brandt läste dikter av de nytillträdda akademiledamöterna Tua Forsström och Jila Mossaed. Anna Hallberg, Jonas Gren och Jonas Modig läste ur egna diktsamlingar. Dagen avslutades muntert av Bengt af Klintberg och melankoliskt av Gunnar Harding.

Till sist en strålande och mäktig hel cellosvit av J S Bach framförd av Per Nyström.

Konst i Gryts Poesifestival, på initiativ av Lenny Clarhäll, genomfördes med generösa bidrag från Svenska Akademien, Gnesta kommun och Konst i Gryts Vänner. Varmt tack!

*

KONST I GRYTS VÄNNER

Medlemsavgiften är oförändrat 150 kr per person och sätts in på Konst i Gryts Vänners pg 154 49 76 - 2.
Föreningen är öppen för alla. Vill du bli medlem är du varmt välkommen. Läs mer under fliken Konst i Gryts Vänner.